Ověření věku kupujícího před odesláním objednávky

Více info zde close

Švédský model boje proti kouření: Inspirace pro Evropu

Švédský model boje proti kouření: Inspirace pro Evropu

Evropská unie si stanovila ambiciózní cíl – do roku 2040 vytvořit generaci nekuřáků, s méně než 5 % kuřáků mezi obyvateli členských zemí. Ačkoli se tento cíl může zdát nedosažitelný, Švédsko ukazuje, že to možné je.

Dvě generace nekuřáků ve Švédsku

„Ve Švédsku máme již druhou generaci nekuřáků,“ uvedl Anders Milton, bývalý předseda Světové zdravotnické organizace (WMA), při pražské premiéře filmu „How Sweden Quit Smoking“. Milton zdůraznil, že švédský přístup by mohl zachránit stovky tisíc životů po celé Evropě. V minulosti bylo kouření všudypřítomné – v restauracích, kinech, dokonce i v letadlech. Vědecké důkazy o škodlivosti kouření, zejména jeho vliv na kardiovaskulární onemocnění a rakovinu plic, však vedly k celosvětovému úsilí omezit tuto nebezpečnou závislost.

Úspěch švédského modelu

Švédsko se stalo vzorem v boji proti kouření. Film „How Sweden Quit Smoking“ dokumentuje, jak se tato skandinávská země stala lídrem v této oblasti. Federico Fernández, předseda organizace We Are Innovation a producent filmu, vyzdvihl švédský úspěch: „Švédsko se pyšní nejen nejmenším počtem kuřáků v EU, ale také nejnižším výskytem rakoviny plic.“ Švédsko dosáhlo tohoto úspěchu kombinací dobré regulace a inovací, přičemž klíčovou roli sehrály alternativy k cigaretám.

Klíčová role snusu

Odpovědí na otázku, jak Švédsko přestalo kouřit, je snus – orálně užívaný tabák, který má ve Švédsku dlouhou tradici. „Snus byl původně doménou dělníků a námořníků,“ vysvětlil Anders Milton. Na přelomu 60. a 70. let minulého století ho začali užívat studenti jako projev vzdoru vůči kouřící generaci svých rodičů. Postupně ho přijali i sportovci, což vedlo k jeho rozšíření napříč celou populací.

Nikotinové sáčky GOAT

Bezpečnější alternativy: Nikotinové sáčky

Podle doktora Miltona je hlavním důvodem přechodu na snus skutečnost, že na rozdíl od cigaret nezpůsobuje rakovinu. „Není to nikotin, co vás zabíjí, ale dehet a zplodiny z hoření tabáku,“ vysvětlil Milton. Díky snusu má Švédsko nejnižší výskyt rakoviny plic v Evropě. Navíc, obavy z rakoviny ústní dutiny spojené s užíváním snusu jsou neopodstatněné – Švédsko má i v tomto ohledu nízký počet nově diagnostikovaných případů.

Nikotinové sáčky, které neobsahují tabák, přinesly ve Švédsku ještě větší posun směrem ke snižování rizik spojených s užíváním nikotinu. „Z hlediska rizika jsou na úrovni nikotinových náplastí a žvýkaček, které lékaři často předepisují k odvykání kouření,“ uvedl Milton. Pokud by se švédský přístup rozšířil do celé Evropy, mohl by zachránit stovky tisíc životů. Každý rok zemře v EU na rakovinu plic téměř čtvrt milionu lidí, z nichž většina by mohla nadále žít díky inovativním přístupům ke snižování rizik.

Inspirace pro celou Evropu

Švédský přístup k boji proti kouření je inspirací pro celou Evropu. Kombinace regulace a inovace přinesla výsledky, které mohou zachránit životy a zlepšit veřejné zdraví. Evropská unie by mohla těžit z aplikace těchto osvědčených metod a přiblížit se tak svému cíli generace nekuřáků.

zpět na výpis

Související produkty

Doprava zdarma
Při nákupu nad 250 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 250 Kč

Rychlé dodání
Do druhého dne

Rychlé dodání
Do druhého dne

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce